Hürriyet

3 Şubat 2013 Pazar

Ballı Haşhaşlı Ay çekirdekli Boton Ev Ekmeği


En sonunda uzun süredir pişirmek istediğim ekmeği pişirdim ve ilk denememe rağmen mükemmel bir lezzet tavsiye ederim .

Malzemeler:
3,5 su bardağı ılık su
1 çorba kaşığı bal (pekmez veya toz şeker )
1,5 tatlı kaşığı tuz
1,5 tatlı kaşığı instant kuru maya
Yarım çay bardağı zeytinyağ
7 su bardağı un
1,5 çay bardağı soyulmuş ay çekirdeği
Yarım çay bardağı mavi haşhaş

Üzeri için
 Susam
Mavi haşhaş
Ayçekirdeği



Yapılışı:
Ilık su, instant maya, bal, tuz ve zeytinyağ derin bir kasede karıştırıp mayanın erimesi sağlanır. Eriyen mayayı elimizle karıştırarak un eklenmeye başlanır ve aldığı kadar un ilave edilir.Benim bardak ölçüm ile 7 bardak un ilave ettim hamur ele yapışmayacak kıvamda olmalı.Ay çekirdeği ve mavi haşhaş da ekleyip iyice yoğurulan hamurun üzerini streç film ile kaplayıp 1 saat dinlenmeye bırakılır.Mayalanıp kabaran hamuru ben fırın tepsisi  büyüklüğüne göre ikiye ayırıp fırın tepsisi margarin ile iyice yağladıktan sonra  biraz un serpip hamuru fırın kabıma yerleştirdim.Üzerine susam, mavi haşhaş, ay çekirdeği serpip 170 derece ısıtılmış fırında üzeri kabuklaşana kadar 1 saat pişirdim.Fırından çıkan ekmeklerimi fırın kabımdan çıkartıp bir masa örtüsüne sarıp soğumasını bekledim.Afiyet olsun.



Hiç yorum yok: