Hani deriz ya eski toprak diye yaşını almış ninelerimize işte bu tarif tam eski bir toprak dan eşimin dayı eşi olan münibe yengeden gelen bir tarif.Eşim küçükken çok severmiş rahmetli kayın validem ve yengem yaparlar tüm hepsinin çoçukları bir arada yemeğe doyamazlarmış bende bu tarifi hemen rica ettim ve beni kırmadan verdı vermesine de ölçü yok sadece malzeme söyledi yengem nasıl yaparım tam tarif yok mu desem de ben öyle koyuyorum hepsini oluyor işte kızım yaparsın demesiyle bende bir heves kendi ölçüme göre bu tarifi ilk denemem de tutturdum ya helal dedim kendime mayalı hamuru daha düne kadar yapamayan ben cevizli lokum bile yaptım.Önemli olan eşimin notu tabi çoçukluğunun lezzetini yakalayabildim mi ben meraktan çatlıyacağım akşam eve geldiği gibi sofra kurulmadan hemen lezzetini tattırdım ve mmmm enfes sözü ile ben dört köşe :) işte tarif ellerin yüreğin dert görmesin yengem teşekkür ederim bu güzel tarifi bana öğrenttiğin için.
Malzemeler:
6,5 su bardağı un
6 çay bardağı ılık su
1 çorba kaşığı tuz
1 t.kahve fincanı toz şeker
1 küp yaş maya
İç Harcı;
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1/2 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı cevizli lokum baharatı
Yapılışı:
Yaş maya,şeker,tuz,ılık su maya eriyene kadar karıştırılır.Unu yavaş yavaş elimizle karıştırarak dökülerek hamurun kıvam alması sağlanır.Hamur temiz olan elimize yapışmamalı ve yoğurduğumuz kaseye de yapışıp kalmayan bir hamur kıvamı olmalıdır.İyice yoğurulan hamurun üzerini streç film ile kaplayıp yaklaşık 1 saat kadar mayalanmaya bırakılır.Bu arada iç harç malzemelerini bir kasede karıştırılır.Tezgah üzerine sıvı yağ dökülerek hamurun 1/3 parçası alınıp elimizle dikdörtgen şeklinde açılarak iç harç malzemesinden her tarafına serpilerek rulo şeklinde sarılır.Diğer iki parça kalan hamura da aynı işlem gerçekleştirdik den sonra üzerine yumurta sarısı sürülüp susam veya isteğe bağlı çörek otu serpilir.Sıcak veya soğuk olarak servis edilebilir.Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder