Hürriyet

27 Şubat 2013 Çarşamba

Karamelize Süt ( Dolce De Leche )



Sabah kahvaltısın da ekmeğime sürerek afyetle yemeğe doyamadığım bir lezzet karamel tadını ve şekerini sevenlerin bir solukda bütün kavanozu yiyebilecekleri güzel bir tarif.

Tarifin adının nereden geldiğini hemen açıklayayım Latin Amerika'nın Meşhur pürüzsüz tatlısı veya reçeli. Sütün şekerle kayanatılarak buharlaşması halinde geriye kalan karamelize olmuş şeker kalıyor.Tatlandrılmış süt ( sweetend condense milk ) daha pratik şekilde hazırlamak mümkün.Tatlandırılmış sütü yurt dışın da bulmak kolay fakat ülkemizde de bazı büyük marketlerde bulunabiliyor.Çocukluğumuza inecek karamel şekeri tadın da , sos kıvamın da nefis bir lezzet...


Özellikle Arjantin, Brezilya,Şili,Paraguay ve urugua,Güney Amerika da popüler bir yiyecek.Meksikalı versiyonu keçi sütünden olmaktadır.Porto Riko için de şekersiz hindistan cevizi sütü ile yapılmaktadır.Kahvaltılar da kızarmış ekmeğe eşlik eder ya da çeşitli kek, kurabiye, dondurma tariflerine tat vermek için eklenebilir.
Arjantinliler beslenme alışkanlıkların da iki unsur vardı.1829 yılların da Federal liderri Juan Manuel de Rosas 
Odasında Canuelas Buenos Aires ile buluşur akşamın yorgunluğu ile koltuk da uykuya dalar hizmetçisi sabah hazırlığı için süt şekeri ateşe koyar ve kaynamaya başlar fazla kaynadığının farkına varmayan hizmetçi arkadaşı sütü hatırlatır ve bakmaya gittiğinde rengi ve kıvamı koyulaşmış bir süt ile karşılaşır. Rosas tadına bakar ve tadının kokusunun lezzetinin farkına varır böylelikle Arjantin in süt endüstirisinin tatlısı çıkmıştır.1921 de Güney Amerika toprakların da üretilmeye başlayan Dolce de Leche bölgesel ürün olarak satışa sunulup dünya çapın da hızlı bir önem kazanmıştır.





Malzemeler:
1 kg süt
1 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı vanilya özü (veya vanilya çubuğunun içi veya vanilya tozu)
1 çay kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı karbonat
1 kutu krema (200ml)

Yapılışı:
Sütü derin ve büyük bir tencerede ısıtırken kaynamaya başladığında bir bardak toz şeker ekleyip eriyene kadar karıştırılır  vanilya eklenir ve karbonatı da ekleyip bir süre karıştırmaya devam edilir. Karbonat dan dolayı kabarma yaptığından derin tencere kullanılmasında fayda var yaklaşık 50 dakika kadar sürekli ocağın altı kısık ateşte ara sıra karıştırarak pişirmeye devam edin.Ben ocak başın da beklemeyip 10 dk da bir karıştırmaya gittim.Hemen koyulaşma olmuyor endişelenmeyin yarım saat den sonra rengi ve kıvamı yavaş yavaş değişiyor.Krema kıvamına geldiğinde ocaktan alın ve krema ekleyip blender ile karıştırın kavanozunuza koyup soğumasını bekleyin soğuduk dan sonra buzdolabın da muhafaza edin. Çok kuyulaşırsa soğuduğunda tıkır lezzetin de şeker kıvamı almaktadır.Yani krema gibi olmalı ben ilk denemem de çok koyu bıraktığım için krema ekledim fakat hoş bir aroma ve kıvam oluşturduğu için artık sürekli kullanıyorum. Orjinal tarifin de krema yok.Soğuduk dan sonra buzdolabın da muhafaza edin Afiyet olsun.










19 Şubat 2013 Salı

Tuğba'nın Mutfağın da Ziyafet Var

Harikaydı desem yeter mi eksik mi kalır bilemiyorum ama ben yedikçe yiyesim geldi bu enfes lezzetlerle buluştuğum da.Güler yüzüyle yürekleri dolduran sıcacık sohbetiyle içimizi ısıtan güzel yüzlü bir arkadaşım Tuğba neler neler yapmış da döktürmüş yine ama kızıyorum ben artık böyle güzel kalabalık menülerle ben yemeden duramıyorum... Hepsi birbirinden lezzetli hepsi birbirinden şık sunumlarla bizleri ağırladığın için teşekkürler tatlım.

Fesleğen Kremalı Penne Makarna ve Sirkeli Soya Soslu Tavuk


Haşhaşlı Lokum


Sarelle ve Gevrek Kaplı Un Kurabiyesi


Bal Kabaklı Mücver


Cevizli İncirli Kahve Aramalı Kremalı Tatlı
(resim yok :(  )



15 Şubat 2013 Cuma

Ispanaklı Çiğ Börek (Kızımın Öğle yemeği)



Yemekleri ruh haline göre yiyen kızım için neyi nasıl pişireceğini şaşırmış anne daha ne yapsın çiğ böreği ıspanak ve peynir ile karıştırıp hazırladığım böreği afiyetle yedi sarı kuşum çok lezzetli tavsiye ederim.


Malzemeler;
Yarım çay bardağı su
Tuz
Un

İç Harcı:
Ispanak
Peynir

Kızartmak İçin
Sıvı yağ



Yapılışı:
Hamur hazırlamak için un su ve tuzu iyice yoğurup kulak memesi kıvamında hazırlanıp dinlendirmeye bırakılır.Yarım çay bardağı su ile hazırlanan hamurdan dört adet çiğ börek çıkmaktadır.Ayrı bir kasede temizlenip yıkanmış ıspanaklar ince kıyılıp küçük parçalara ayılmış peynir de eklenerek karıştırılır.(Ben ıspanakları kavurmadım çiğden böyle daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum fakat biraz isteğe bağlı biraz tavada sotelenebilir.) Dinlenmiş olan hamuru Dört eşit parçaya alınıp tezgaha un serpip merdane yardımı ile açılarak iç harç konulur ve yarım ay şeklinde kapatılır eğer hamurunuz yapışmaz sa kenarlarına parmağınız ile su sürülür. Kızgın yağda arkalı önlü iyice kızartılır.Sıcak servis yapılır.Afiyet olsun.


14 Şubat 2013 Perşembe

Hafta Sonu Keyfi


Hayat bize güzeldi hafta sonu bir keyif bir muhabbet bir eğlence kahkahalar mangalın dumanı üzerimiz de rakı balık biraz sucuk eşliğinde değmesin nazar keyfimize.Canımıza sağlık diyorum 


Sabahın erken saatlerin de gitmeyi planladığımız Trilye yolu öğleni buldu kızımın sayesinde ama olsun dedik keyfimizi bozmadık.Yeğenlerim büyük ailem ve arkadaşlarımız eşliğinde güzel bir gün yaşadık.Gezdik dolaştık elisa peşinden koştuk derken midemizde ziller çalmaya başladı Erol babam iki büyük mangalı tecrübesiyle bir kere de yakmayı başardı ve tüm gün bize yiyeceklerimizi pişirerek eşlik etti.Amcam Erdoğan biz gelmeden karidesleri ayıklatmıış bol zeytinyağ limonlu salata hazırlamış. sanırım bize de ekmekleri kesip sofrayı hazırlamak düştü. Masa örtüsü ile uğraşmak istemeyen biz iki büyük masayı birleştirip gazeteleri yaydık sofraya.Mangal da pişmeye başlayan palamut ve hamsiler cızır darken eşim Serhan da bol soğanlı domatesli güzel bir salata hazırladı.Bardaklar çatallar kondu sular rakılar dolduruldu hadi buyurun sofraya ... nasıl acıkmışız anlatmam mümkün değil önce hamsiler geldi direk gazete üzerine dökülen hamsiler kapışıldı bir çırpıda biten ilk posta hamsinin ardından hemen palamutlar devamında hamsiler gelmeye devam etti ve biz doyduk balık gelmesin diye herkesin ağzından aynı cümle çıkınca daha da balık pişmeyi bırakan babam başladı hala kokusu burnumda olan ( ne kadar yediysem kokusu gitmiyor ) sucuklar pişmeye başladı.Maalesef sucuk da ekmeksiz yenmediğinden herkes tok olsa da ekmek arası sucuk yiyerek tıka basa doydu desem eksik söylememiş olurum.



Tıka basa da olsa doyduk gün bitti güneş batıyor hava gün batımı bulutların arasın dan kıpkırmızı güneşin batışı içimizi sımsıcak kaplıyor çaylar içildi hoş sohbet edildi gezildi dolaşıldı kahkahalar havada uçuşurken gün bitivermiş dönüş yolu göründü uykular geldi yolcu yolunda gerek diyerek vedalaşıldı. 
Bu güzel gün dostlar ile sevdiklerimizle çok süperdi teşekkürler...









11 Şubat 2013 Pazartesi

Tahinli Çıtır Çörek




Malzemeler:
 2 adet yufka
1 su bardağı tahin
2 kahve fincanı toz şeker
3 kahve fincanı ceviz (çekilmiş)
 1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı susam


Yapılışı:
Yufkanın birini tezgaha serin. Tahinin yarısını bir kaşıkla üzerine gezdirin. Şekerin yarısını da üzerine serpin. Daha sonra cevizin yarısını aynı şekilde, eşit olmasına dikkat ederek serpin.İkinci yufkayı üzerine kapatın. Tahin, şeker ve cevizin kalan yarılarını ilk yufkaya yaptığınız şekilde üzerine gezdirin. Hazırladığınız yufkaları tam ortadan ikiye katlayın. Daha sonra yanlardan da katlayarak yaklaşık 25 cm boyunda, 10 cm eninde bir dikdörtgen haline getirin. Yağlı kağıt serili tepsiye alın. Üzerine fırça ile yumurta sarısı sürün ve susam serpin. Önceden 200 derece ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun.




6 Şubat 2013 Çarşamba

Magnolia Pudding 1



Malzemeler:
1 litret Süt
1 su bardağı toz şeker
3 çorba kaşığı nişasta
2 çorba kaşığı un
2 adet yumurta sarısı
1 çay kaşığı vanilya özü
1 Paket Bebe Bisküvisi
Çilek ya da Muz
1 kutu krema (200 ml )

Yapılışı:
 Tenceremize 1 litre sütümüzü koyuyoruz üzerine nişasta, un, yumurta sarıları, vanilya özü ve şekeri ekleyip çıpma teliyle karıştırarak orta dereceli ateşte pudding kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.Biraz havalanan karışımımıza kremamızı döküp iyice karıştırarak hazır kıvama getiriyoruz. Sunumu kaselerde yapacağımız için önce kasenin en altına bisküvi tozu sonra dilimlediğimiz muzları bir sıra dizip yerleştiriyoruz uzerine ılık pudding koyuyoruz bu sıralamayı iki veya üç kez tekrarlıyoruz kasenin yüksekliğine göre. tüm kaseleri böyle hazırlıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz( buzdolabında en az 6 saat dinlenmesi gerekiyor). Soğuduktan sonra servis öncesindezerine  bebe bisküvilerini elimizle ufalayıp kasemizin üzerini kaplıyoruz. veya çikolata sos da olabilir.Afiyet olsun.




Bu tatlıyı biraz araştırdığımda değişik bir hikayesi olduğunu öğrendim ve sevindim :) Ama hikayeye geçmeden önce puding ile ilgili biraz bilgi vermek istiyorum. Puding, İngilizce’deki pudding’den geliyor, pudding ise Fransızca’daki boudin’den geliyor, boudin ise Latince’deki botellus’tan geliyor. Bu al gülüm ver gülüm zincirini takip edebildiyseniz devam ediyoruz; boutellus Latince’de ufak sosis anlamına geliyor, pudingin anlamının et olması da Ortaçağ Avrupa’sında pudinglerde et kullanılması. Tuhaf değil çünkü uzun süre puding tereyağı, un, yumurta ve tahıllardan yapılmış. Yani tatlı bir yemek değil. Daha sonra zaman içinde süt, şeker, mısırunu vb. malzemeler ile yapılan bizim bildiğimiz çeşidi çıkmış.
Bu ön bilgiden sonra Magnolia Puding’in hikayesine geçiyorum. New York’ta Magnolia Bakery adında bir fırın/pastane var. Ünlü sayılabilecek bir yer, Sex and the City gibi birçok dizi ve filmde yer almış ve anladığım kadarıyla New York’luların çoğunun bildiği bir fırın. Buranın bir güneydoğu Amerikan mutfağı ürünü olan, Magnolia Bread Pudding adındaki muzlu pudingi ise çok meşhur. Menüdeki ve masadaki hali aşağıdaki gibi:




Karton bir kapta servis ediliyor ve hazır satılan dondurmalar gibi kaşık kaşık yeniliyor. İnternet'te okuduğum  içerisinde süt, toz vanilyalı puding karşımı, krema, vanilyalı pandispanya ve dilimlenmiş muz parçaları var. Birçok yerde şimdiye kadarki en iyi muzlu puding tarzı yorumlar vardı, doğru olabilir. Cookshop’taki Magnolia Pudding ise ismini, şimdiye kadar çoktan tahmin ettiğiniz gibi New York’taki Magnolia fırınının ünlü muzlu pudinginden alıyor.
Cookshop’taki Magnolia Puding ise biraz farklı; öncelikle çikolatalı, çilekli ve muzlu olmak üzere üç seçenekleri var, ve kedi dili yerine söylemesi komik yemesi zevkli Eti Cici Bebe kullanıyorlar :) Aşağıda  karışık Magnolia puding tabağı var; soldan sağa çikolatalı, çilekli ve muzlu.



Gördüğünüz gibi üzerine Cici Bebe kırıntıları serpilmiş :) Yanında getirdikleri kaşık ise süper; yusyuvarlak tam bir bebek kaşığı! .
Tarifteki gibi kedi dili yerine Cici Bebe kullanmaları bence son derece başarılı ve yaratıcı, Cookshop’ın tabağı çok güzel, sol üst köşeye hiçbir işe yaramasa da biraz kakao serpmeleri çok hoş, ama ben açıkcası bu tatlıyı karton kap olmasa da derinliği olan bir tabakta yemeği tercih ederdim. Hem daha rahat, hem de konsepte daha uygun olabilir.

3 Şubat 2013 Pazar

Ballı Haşhaşlı Ay çekirdekli Boton Ev Ekmeği


En sonunda uzun süredir pişirmek istediğim ekmeği pişirdim ve ilk denememe rağmen mükemmel bir lezzet tavsiye ederim .

Malzemeler:
3,5 su bardağı ılık su
1 çorba kaşığı bal (pekmez veya toz şeker )
1,5 tatlı kaşığı tuz
1,5 tatlı kaşığı instant kuru maya
Yarım çay bardağı zeytinyağ
7 su bardağı un
1,5 çay bardağı soyulmuş ay çekirdeği
Yarım çay bardağı mavi haşhaş

Üzeri için
 Susam
Mavi haşhaş
Ayçekirdeği



Yapılışı:
Ilık su, instant maya, bal, tuz ve zeytinyağ derin bir kasede karıştırıp mayanın erimesi sağlanır. Eriyen mayayı elimizle karıştırarak un eklenmeye başlanır ve aldığı kadar un ilave edilir.Benim bardak ölçüm ile 7 bardak un ilave ettim hamur ele yapışmayacak kıvamda olmalı.Ay çekirdeği ve mavi haşhaş da ekleyip iyice yoğurulan hamurun üzerini streç film ile kaplayıp 1 saat dinlenmeye bırakılır.Mayalanıp kabaran hamuru ben fırın tepsisi  büyüklüğüne göre ikiye ayırıp fırın tepsisi margarin ile iyice yağladıktan sonra  biraz un serpip hamuru fırın kabıma yerleştirdim.Üzerine susam, mavi haşhaş, ay çekirdeği serpip 170 derece ısıtılmış fırında üzeri kabuklaşana kadar 1 saat pişirdim.Fırından çıkan ekmeklerimi fırın kabımdan çıkartıp bir masa örtüsüne sarıp soğumasını bekledim.Afiyet olsun.