Hürriyet
13 Ağustos 2012 Pazartesi
Avunya Mantısı ( Gülşah'ın Mutfağın'dan )
Kardeşim Gülşah Akçay da Zeynep ablam da yemiş olduğu mntının lezzetini öyle bir anlattı ki hepimizin ağzı bir okadar sulandı diyebilirim. Mantının aslı yufka ile yapılıyormuş fakat evde yufka olmadığın dan marifetli kız kardeşim Gülşah mantıyı elimiz de açalım teklifiyle bir çırpıda çok ince açıtığını gördüğüm de gözlerime inanamadım.Halen hamur açmayı beceremeyen ben bunca yemeği nasıl yapıyorum düşüncesi aldı da götürdü beni :) Galiba hamur açmak bende olmayan bir marifet ! ... Hamurları açtı erişte gibi şerit şeklinde ama daha ince açılmış hamur daha kalın kesilmiş şeritler yufkadan ayırt edilmeyecek incelik de sana kocaman bir tebrik ediyorum gülüm ellerine emeğine sağlık bu güzel lezzet ile bizi buluşturduğun için. Sanırım gül bize az gösteren fakat içerisin de arada marifetlet çıkaran bir mutfak kurdu da bize bazen gösteriyor, gösteriyor da gösterdiğin de elinden ne çıksa bambaşka lezzet de tadına doyum olmuyor, neden se yemek yemeği azaltan ben gülümün yaptığı yemekler de kendime dur diyemiyorum. Hani derler ya elinin lezzeti gül de bu kesin var. Tabağım da görüntüsü muhteşem di fakat elisa kucağım da bir ona bir ben yerken fotograf çekmem çok zor olduğundan tek kare de lezzet yeterince sanırım orta da.
Malzemeler:
Hamuru için;
1,5 su bardağı su
4 su bardağı un
2 kesme şeker
1 tatlı kaşığı tuz
sert hamur
Üzeri için:
1,5 su bardağı nohut
1 adet kuru soğan
2 adet domates
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz
1 adet tavuk budu
Yapışılı:
Su ,şeker,tuz karıştırılıp unu yavaş yavaş eklenir hamur sert bir kıvam da olmalıdır.İyice yuoğurulup 15 dakika dinlendirildik den sonra hamuru ceviz büyüklüğün de parçalara ayırıp yufka inceliğin de açılır.Açılan hamurları paralel şeritler halin de kesilerek büyük bir tepsiye dizilip fırınlanır üzeri kızarıp kupkuru olana kadar pişirilir.Derin bir tencereye rendelediğimiz soğanı ve biber salçasını kavurup üzerine küp doğradığımız kabukları soyulmuş domateslerle akşam dan suda beklettiğimiz nohutları ve tavuk budu ile bol suda nohutlar yumuşayıp tavuk pişene kadar iyice pişirilir. Fırınlayıp kuruttuğumuz Avunya Hamurlarının üzerine önce nohut yemeğimizin bol suyu dökülüp (üzeri suyu geçecek) nohutları üzeri kapanacak şeklinde sonmradn üzerine dökülüp nohut ile kaplanır.İsteğe bağlı tavuk budu ayıklanıp etleri de üzerine didiklenip konulabilir ama biz koymadık.Tekrar fırınlanıp kaynadık dan sonra hamur yumuşadığın da sıcak servise hazırdır.Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder