Hürriyet
25 Mayıs 2012 Cuma
Annemin Tadına Doyum Olmayan Zeytinyağlı Yaprak Sarması
Ah annem ahh şu mubarek ellerinin lezzetine hayranım elin neye deyse ayrı bir lezzet çıkartıyorsun.Annemin yapmadığı denemediği tarif yoktur herhalde öyle bir kadın ki ölçüyle değil el miktarıyla ekler tüm malzemelerini.Girdimi mutfağına kısa zaman da anlamadan bir çok çeşitle hazırlar sofrasını hayranım sana.Yıllar geçtikçe bende senin kadar mutfağım da uzmanlaşırmıyım dersin güzel kokulu annem? Tarife göre değil kendi ruhuna göre gider yemeklerinde şuda yakışır buda yakışır deyip bir çok şey ekler kendi tarifini kendi yaratır Emine sultan, işin sırrı sanırım yıllarda ... Yemeğe doyamadığın enfes zeytinyağlı sarmasını eklemek istedim bloğuma bugün.Resmini çekerken bile dayanamadım tabaktan bir kaç adet yemeden duramadım ne yapayım çok leziz :) Anneciğim ellerine kollarına sağlık.
Malzemeler; 2 adet orta boy kuru soğan
2 su bardağı kırık pirinç
2 su bardağı kaynamış su
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
2 adet kesme şeker
2 yemek kaşığı kuş üzümü(isteğe bağlı)
1 su bardağı ince kıyılmış maydonoz
yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz
yarım kg asma yaprağı
Pişirme Suyu; 2 su bardağı su (Tencereye göre değişir)
1 kesme şeker
1 çay kaşığı tuz
yarım limon suyu(ekşi sevenler için isteğe bağlı arttırılabilir)
Yapılışı; Kuru soğanı rendeleyip biraz zeytin yağın da pembeleşinceye kadar kavuralım.Ardın dan pirinci de ekleyip kavurmaya 5 dk daha devam edilir.Asma yaprakları hariç kalan tüm malzemeleri de ekleyip kaynamış suyu döküp su çekene kadar karıştırıp soğuması beklenir.Yapraklara az hark koyup teker teker sarılır.Tencerenin dibine asma yaprakların dan bir sıra dizelim ki dibi tutmasın diye,Annem sarmış olduğu sarmaları tencereye yatay değil de dik olarak koyuyor ki hepsi esit bissin diye tüm tencere dolduktan sonra yarısına kadar su koyup tencereye şeker ve tuz ilave edilir limonu da sıkılıp biraz da zeytinyağı eklenir ve tencere kapağı kapalıbir şekilde yaklaşık yarım saat pişirilir.Pişen sarmaları sıcakken tencerede bırakıldığın da pirinçler daha da hamur olacağı için tencere nin üzerine bir tepsi veya borcam kapatılıp ters çevirip bütün sarmaların tepsiye dökülmesini sağlayıp tepsi de soğuduktan sonra servis tabağına alınıp limon ile süslenerek soğuk servis yapılır.Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder