Hürriyet

29 Mayıs 2012 Salı

Fellah Köftesi veya Yalancı Köfte

 Fellah Köftesi Adana yöresine ait bir çeşit bulgurlu mantı.lezzetini baharatlardan alıyor.Soğuk da yenebildiği için meze olarak da servise hazırlanabilir.Dün asker kardeşim Uğur Elisamı sevmeye geldi bende fırsat budur dedim hazır kızıma bakan biri var hem öğle yemeği olur diye düşündüm.Hiç denemediğim lezzetleri yaparken nasıl olucak heyecanınnın yanın da ya beğenilmezse ya bende yemezsem bu uğraşa değermi soruları aklımı kurcalayıp sürekli durdu.Onca uğraşa değdi diyorum çünkü çok lezzetli oldu tek malzeme aynı olup farklı şekillerde sunum yapılabılıyor hem lezzeti hem de görüntüsü değişiyor.Artan haşlanmış köftelerimi de dondurucuya attım ilk fırsatta misafirlerime sunacağım.

Malzemeler; 2 su bardağı ince bulgur
                     2 su bardağı kaynar su(ben et suyu kullandım)
                     2 t.kahve fincanı un
                     2 t.kahve fincanı irmik
                     2 yemek kaşığı domates salçası( biber salçası da olur)
                     2 adet yumurta
                     2 adet soğan
                     Tuz
                     Pul biber
                     Kimyon
                     Karabiber
                     Yenibahar

Sos ; 4 domates rendesi
         2 yemek kaşığı salça
         Nar ekşisi
         zeytinyağ
         Tuz
         6 diş sarımsak

Üzeri için ; İnce kıyılmış maydanoz

Yapılışı; Bulguru derin bir kaseye koyup kaynamış suyu üzerine döküp içini çekene kadar bekletin.Ben et suyu kullandım bir yemek de et kokusu olunca daha lezzetli geliyor.Diğer malzemeleri de ekleyin ben ilaveten soğan ekledim malum köfte soğansız olmaz tarif de yoktu birde yenibahar ekledim fazladan ben bu aromayı sevdiğim için.Tüm malzemeleri katıp macun kıvamına gelene kadar iyice yoğurun bu işlem biraz yordu son çare patates ezici denedim oldu.Macun kıvamına gelen hamuru 1 parmak kalınlığın da rulolar haline getirip resimde ki gibi küçük küçük kesip elimiz de yuvarlayıp parmağımızla üzerini çok derin olmayacak çukur oluşturmak  için bastıralım.Sos hazırlamak için kabukları soyulmuş domatesleri,sarımsakları ve salçayı rondadan geçirip bir tava da zeytinyağı ile kaynatıp hazırlayalım.Kaynar su dolu tencereye bir mikta tuz ekleyip hazırladığımız fellah köftelerimizi suyun içine tek tek atalım 7/8 dk içinde hazır oluyor.Suyun üzerine köfteler çıktığın da pişmiş demektir.Süzdüğümüz köfteleri servis tabağına alıp üzerine çırpılmış yoğurt biraz domates sos ve biraz da nar ekşisi döküp maydanoz serpip servis edelim.İlk bu şekilde yedik sonra merak edip birazını da haşlandıktan sonra  tava da tereyağında biraz kavurduk bu da farklı bir lezzet oldu.Bir farklı sunum da yapmış olduğumuz domates sosunun içine atıp haslanmış fellah köftelerini üzerine maydonoz serpip servis yapmak hepsi ayrı lezzet oldu ama bence ilk servis önerim soğuk daha lezzetli olduğu için meze olarak kullanılır.İkinci servis önerim se tereyağ kokusuna kim dayanabilir ki oda enfes bir lezzet 3 ayrı sunum 3 ayrı lezzet hepsi de aynı hamurdan muhteşemler.Reçete 4 kişiliktir.Hadi afiyet olsun.



Hiç yorum yok: