Hürriyet

3 Mayıs 2012 Perşembe

Yemeğe Doyamadığımız Mercimek Köftesi

Kimsenin ben sevmem yok almayayım yemem dediğini duymadığım mercimek köftesi. Görünüşü bile iştah kabartıp biraz daha biraz daha yesem mi ki?...Yemeğe başladımı duramıyor insan.Tamam doydum dese bile son son bir tane daha alayım şiştim zaten deyip çekilirken bile masa dan ille son bir adet köfte daha alınır tabaktan :) Kayın pederim Erol babamın pek sevdiği ona giderken olmadık zaman da bile bir şekil de yetiştirip yapmak istediğim enfes bir tarif.İlk yapmaya başladığım da üşeniyordum bir sürü aşama var diye fakat her yaptığım da daha da keyifli hale gelmeye başladı tarifim.Bu sefer şekillerini misket şeklinde yuvarladım daha şık ve yemesi daha kolay oldu.Karışımı hazırlarken en zor gelen de köfte şekli vermekti fakat misket şeklinde hazırlamak bana öyle keyifli öyle zevkli geldi ki buzdolabına kaldırdığım da bakmaya doyamadım :).Misafirliğe gelen semra yengem şekillerine öyle bayıldı ki dicek söz bulamadı ve bu nasıl bir şey böyle deyip a a a biz den böyle mi öğrendin biz hiç böyle yapmadık zerrin biz nasıl yapıyorsak o dedi ve gülümsedi gönlü yüzü gibi güzel yengem

Malzemeler:  1 su bardağı kırmızı mercimek
                      3 su bardağı su
                      1 su bardağı ince köftelik bulgur
                      2 adet kuru soğan
                      1 çay bardağı zeytinyağ
                      1 tatlı kaşığı biber salçası
                      1 tatlı kaşığı domates salçası
                      1 tatlı kaşığı karabiber
                      1 çay kaşığı kimyon
                      1 çay kaşığı pul biber( isteğe bağlı fazla eklenebilir)
                      1,5 tatlı kaşığı tuz
                      1 demet taze soğan
                      Yarım demet maydonoz
                      Yarım çay bardağı limon suyu

Yapılışı: 1 su bardağı kırmızı mercimeği bir süzgeç de durulayıp 3 su bardağı suda rengi sarı ve iyice taneleri kalmayacasına  tencerede kaynatılır.Suyu azalan pişmiş mercimeğin içine 1 su bardağı ince bulgur eklenip karıştırılır ve soğuyana kadar beklenir.Ayrı bir tava da rendelenmiş kuru soğanı,biber salçası ve domates salçasını iyice kavurulur.Soğuyan mercimekli bulgur karışımı ve kavrulmuş salçalı soğanı bir tepsiye dökülür.Karabiber,kimyon,tuz ve pul biber de üzerine eklenip zeytinyağı dökülüp yarım çay bardağı limon suyu da döküüp iyice yoğurulur.Yoğurulan köfte hamur kıvamına gelip birbirine yapımaya başladığında olmuş demektir eğer kuru oldu ise biraz daha zeytinyağ eklenerek yoğurma işlemine devam edin.Küçük ve ince doğranmış olan taze soğan ve maydonozu da karışıma ekleyip yoğrulur ve hazır olan karışıma şekil verilir.Afiyet olsun.

1 yorum:

esraninpastalari dedi ki...

şu arpa şehriye salatasının tarifini 4 gözle bekliom..sen en iisi yap onu resmini çek, yemek için de beni çağır :)