Hürriyet

26 Mayıs 2012 Cumartesi

Portakallı Kuru Üzümlü Kek

  Bugün her gün gibi sabah erken den kalktım kızımın kahvaltısı bittiği gibi kek yapmaya niyetlendim fakat neyli olacağına bir türlü karar veremedim öylemi olsa,böylemi olsa, şöylemi olsa derken kışın kullandığım portakalların kabuklarını rendeleyip buz kalıpların da dondurmuştum onları kullanabileceğim aklıma geldi ve biraz da kuru üzüm ile renklendirsem diye düşünürken başladım yapmaya. Komşum Ceyda ameliyat olduğu için bu keki ona yapacaktım.Keki çok sever bilirim ona yakışır bir kek olmalı.Fırın da pişerken enfes kokular geldi.Kekim pişti soğuduğu gibi Ceydayı ziyarete gittim halzizdi çok üzüldüm ama fakat keki görünce moral olduğunu gördüğümde gönlüm biraz daha rahatladı.Annesi bize çay ve kek den ikram edince enfes lezzetle buluşma noktası bu olsa gerek dedim.Farklı olmuş hiç portakal ile üzümü karıştırmamıştım.Doğru bir karar vermişim :)

Malzemeler; 3 adet yumurta
                     1 su bardağı toz şeker
                     1 çay bardağı zeytinyağ
                     1 çay bardağı sulu yoğurt veya süt
                     1 paket kabartma tozu
                     1 paket vanilya
                     2 su bardağı un
                     3 portakal kabuğu rendesi
                     1 çay bardağı kuru üzüm
Üzeri için; 1 çorba kaşığı pudra şekeri

Yapılışı; Yumurtaları mikser ile çırpıp şekeri de ekleyip şeker eriyene kadar çırpılmaya devam edilir.Sırası ile malzemeler teker teker çırpılarak eklenir.Un kabartma tozu ve vanilya bir kapta karıştırılır ve elenerek yavaş yavaş eklenir iyice karıştırılıp kıvam aldığın da çırpılma bırakılır.Un eklendik den sonra kek harcı çok çırpılmamalıdır.Yağlanmış kek kalıbına biraz un serpilir yapışmaması için.200 derece ısıtılmış fırın da pişirilir.Keki fırına verdikten sonra fırının derecesi 180 dereceye düşürülür.60 dakika da kekimiz hazır olur.Pişen keki fırından çıkartıp biraz soğuduktan sonra kalıbından çıkartılır.Kek ne çok sıcak ne çok soğukken kalıpdan çıkması çok zordur.Tamamen soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri küçük bir süzgeç yardımı ile elenir.Yanın da bir demlik çay ile afiyet ile yenir.

Hiç yorum yok: