Hürriyet

19 Mayıs 2012 Cumartesi

Maden Sodalı Bayatlamayan Poğaça


 
 O kadar çok poğaça tarifi denememe rağmen takii bu güne kadar hiç birisin de başarılı olamamış biri olarak bu tarifi nasıl tutturdum hala kendime inanamıyorum.İtiraf etmeliyim ki mayalı hamurlar da hiç başarılı olamamışımdır.Davetlerim de anneciğim sağolsun ki hep mayalı enfes poğçalarını ben istemeden yapar getiridi. Anneciğim duy sesimi artık ben poğaça yapabiliyorum bunun için çok mutluyum tek başarısız olduğum konu buydu bunu da başardım.Dün akşam saat 19,00 dan sonra bir yerlerden bulduğum tarif ile birden bunu denemeliyim aşkı geldi ve başladım yapmaya,acabalarım çok oldu ama en sonunda amacıma ulaşmış oldum.Bu tarif ertesi güne diğer poğaçalar gibi bayatlamadığın dan bu daha da hoşuma gitti.Bugün sabah kahvaltısın da bu enfes mis kokan poğaça dan yedim ve hala çok lezzetliydiler.Gelelim tarifie hepinize afiyet olsun.

Malzemeler:1 adet yaş maya
                    1,5 su bardağı ılık süt
                    1 şişe oda sıcaklığın da maden suyu
                    1 su bardağı zeytinyağı
                    2 yemek kaşığı toz şeker
                    1,5 tatlı kaşığı tuz
                    Aldığı kadar un

Yapılışı: Maya,süt,maden suyu,zeytinyağ,toz şeker,tuz  derin bir kaba alıp maya eriyene kadar iyice karıştırın.Karışıma yavaş yavaş un ilave ederek hamur elde edin. Yoğurmadığınız eliniz ile hamura dokunun elinize yapışmıyor ise hamur kıvam almıştır ne çok yumuşak ne çok sert bir hamur olmayacak.Dinlenmesi için ben  kabın üzerini streç film ile kapladım ve mayalanması için 25 dk bekledim.Mayalanan hamurumu yağladığım tepsiye ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak elim ile yuvarlayıp tepside de bir 15 dk mayalanması için bıraktım.Üzerine yumurta sarısı sürüp , susam serpip 180 derece de ısıtılmış fırın da 30 dakika pişirdim.50 adet poğaça elde etmiş oldum.İsteğe bağlı içerisine peynir,kıymalı harç veye patatesli harç konabilir benim vaktim olmadığı için içini boş bıraktım.Yumuşacık bir poğça içine pek yakışırmış bir sonra ki denemem de içerisine ekleyeceğim.Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: