Bu karışımı nasıl anlatsam ki lezzetini bana gelip de yemeyen olmamıştır herhalde her yiyen bu da nedir böyle muhteşem yorumunu hep almışımdır.Bir akraba ziyaretinde bundan iki sene önce emine halamın bana bir kavanoz bu sos dan hediye etmesiyle sevgi ve semra ablamların tarifi bana vermeleri ve ilk yaz biberi çıkmasıyla denememle tanışmış oldum.Her yaz kış için hazırlıklarımın baş listesin de olan bir acı sos.Et yemeklerinin, ızgaraların, makarnaların, kahvaltı da, sandviçlerde, salatalar da, kısır da kulandığım bir sos. İsmi acı sos ama ben buna sihirli sos diyorum :)
Malzemeler:
2,5 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı sirke
200 gr aci biber( 1 demet isteğe bağlı)
6 kg közlenmiş kırmızı yağ biberi
1 kg domates salçası
1 demet maydonoz
4 çorba kaşığı tuz
2 çorba kaşığı toz şeker
Yapılışı:
Sıvı yağ ve sirkeyi (ben elma sirkesi kullandım) derin ve büyük bir tencerede iyice kızdık dan sonra bir demet küçük acı biberleri rondadan geçip 5 dk kavurduk dan sonra (acı isteyenler için ben bu sene eklemedim çok acı yiyemiyoruz istendiğinde pul biber de eklenebilir) Közlenip temizlenmiş ve küçüp küp parçalara kesilmiş kırmızı yağ biberi, 1 kg domates salçası ( ben hazır bir kutu kullandım), 4 çorba kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı toz şekeri de ekleyip iyice kaynayana kadar karıştırıyoruz. İnce ince kıyılmış maydanozları da ekleyip 15,20 dk iyice koyulaşıp rengi kırmızıya ve tüm malzemeler karışıncaya kadar karıştırarak kaynatıyoruz. Hazır olan karışımı sıcakken yarım kg lık cam kavanozlara doldurup kapağını sıcıka kapatıp ters çeviriyoruz.6 yarım kg kavanoz elde etmiş oluyoruz.Güneş almayan serin bir yerde muhafaza edilebilir bir sene açilmadan lezzetini koruyor.Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder