Hürriyet

26 Ağustos 2012 Pazar

★ Gülşah ın Sabah Kahvaltısı Hazırlığı ( Bayramın 3. Günnü ) ★

 
     Sabah kahvaltısına sinem gelecek ben kızımın mızmızlığı üzerinde bir de üzerine uyuduğu için evde kala kaldım. Gül hazırlanmış güzel bol çeşit dolu bir kahvaltı hzırlamış tabi sinem geç gelince öğle yemeğine dönmüş :) Muhteşem bir atıştırmalık hazırlamış gül içerisine çeşitli malzemeler ekleyerek farklı lezzetler yakalamış. Kocaman bir tebrik gülüme tabi malumunuz ben gidemediğim den kahveye çağırdım ben gelmiyorum siz gelin diye. Hiç bekletmeden hemen geldiler ve o enfes resim de ki atıştırmalıklardan koca bir tabak dolusu getirdiler. Karnım aç kahvaltı etmemişim tansiyon kaç bilmem ayakta zor duruyorum  açlıkdan neredeyse tabağı yiyecektim öyle lezzzetliydiler ki ne  var ne yoksa hepsini yemişim. En kısa süre içerisin de bende bu terifi denemeliyim diye hemen not aldım gülümün yaptıklarını resimleyip yayınlamak istedim. Güzel mutlu tatlı sohbet dolu bir gün yiyecekler için teşekkürler gülşahcım bize geldiğğin ve neşelendirdiğin için sana da teşekkürler sinemciğim.



 
     Fincanlarımın ağız kısmı geniş olduğun dan köpüğü az gibi yoksa ben bol köpüklü yaparım her daim taşırmadıkça kahveyi ;)


 
 
Malzemeler;
1 bardak ılık süt
1 paket instant kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
3 tatlı kaşığı toz şeker
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Aldığı kadar un (2,5 su bardağı kafi)
 
İç Harcı:
Peynir
Maydonoz
 
peynir
Sosis
 
Zeytin
 
Domates
Biber
 
Yapılışı;
Un hariç tüm malzemeyi iyice karıştırarak eritilir.Azar azar unu ekleyerek yoğurmaya başlanır.Hamur kıvam alınca mayalanması için üzeri örtülerek bırakılır.Mayalanan hamur dan ceviz büyüklüğün de parçalar koparılarak yuvarlak şekil verilip tepsiye dizilir.Tepsi de de şekil verildik den sonra bekletildiğin de daha da güzel oluyor.Üzerine yumurta sarısı sürülerek 180 derece ısıtılmış fırın da pişirilir. Pişip soğuyan poğa hamurlarının ortadan yarıya kadar ikiye kesilir. İçerisine istnilen malzeme eklenir.Afiyet olsun.

Yulaf Bisküvili Portakall Kremalı Sütlü Tatlı

 
 
      Hani bazen ne yapacağını bilmeden girersin ya mutfağa benimki de öyle oldu tatlı yapacağım ama ne yapsam diye düşünürken bayatlamış kızımın yulaflı bisküvilerini değerlendirmeyi düşünürken bu tatlıyı keşvetmiş oldum.Çok lezzetli dolabımda kış dan hazırda tuttuğum portakal kabuğu da ekleyeyim biraz ondan biraz bundan ve işde çok lezzetli bir fincan kahve ardın dan yediğimiz tatlım.




Malzemeler:
1 kg süt
1 çay bardağı un
1 çay bardağı pirinç unu
100 gr margarin
1 su bardağı toz şeker
1 portakal kabuğu rendesi
1 paket toz krem şanti

3 paket yulaflı bisküvi
Tarçın

Yapılışı:
Bir tencerede süt, un, pirinçunu, margarin, toz şeker, portakal kabuğu rendesini kaynayıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirilir.Piştik den sonra içerisine 1 paket toz krem şanti eklenip iyice çırpılır.Bir borcamın tabanına yulaflı bisküvi dizilir üzerine krema dökülür.Bu işlem iki kat büsküvi dizilip iki kat krema dökülüp son kat da krema olucak şekilde yapılır.Benim büsküvilerim arttığı için bir merdane yardımı ile buzdolabı poşeti içerisin de ezip un kıvamına getirdiğim  ( rondo kızım uyuduğun da çalıştırılması riskli ) kırıntıları üzerine serpiştirip toz tarçın serpip buz dolabım da iyice soğuması için bıraktım.Bir gün beklyen tatlı daha da lezzetli oldu.Afiyet olsun.

22 Ağustos 2012 Çarşamba

★ Şeker Gibi Bayram 2. Gün ★


     Sabah erken den kalktık annem, Gülşah,Efecan,Elisa ve ben M.Kemal Paşaya gitmek için yola çıktık.Önce Anneanneme gidip kahvaltı edecektik ama simit almadan olmaz deyip titizler simit fırınına uğrayıp hepimize ikişer adet simit aldık almasına da bir kuyruk ki sormayın küçük odun fırının da bu lezzetli susamlı simitler öyle meşhur ve lezzetli ki her gün her saat önünde hep sıra var her gelen on tane ver 20tanehiç az alan yok bizde aldık 15 adet malum az olmayınca sıra da daha da beklemek zorun da kaldı efecancım :)  Bizim küçüklüğümüz de dedecim her pazar bize simit alırdı bu simitler de benim çoçokluğumun tatlı pazarlarımın kokusu gizli bu yüzden çok seviyorum buradan simit yemeği. Küçük yerlerin havası da insanı da başka güzel oluyor yollarda geçmişden izler bulmak öyle keyifli ki hangi şehirde ne kadar süt güğümü görebiliyoruz yada odun fırını köyden gelmiş teyzeler öyle şirinler ki ben burayı çok severim çoçukluğum saklı kalmış bu memleket de iyisiyle tatlısıyla... Doğru anneanneme gittik ohh kahvaltı hazır vazgeçilmez çayım demlenmiş kokusu evi sarmış bile börekler açılmış,domates sos hazırlanmış,Domates biber kavrulmuş,meşhur kemal paşa peynirleri çeşit çeşit baklavalar yapılmış ne güzel bir hahvaltı daha  hadi hadi dedim açım açım sofraya öpüşmeler sarılışmalar bittiği gibi hemen sofraya bakıyorum da elisam da pek açıkmış bir dilim börek verdim eline kemirdi durdu üstü başı battı ama olsunn varsın hergün büyük anneanne böreği yemiyor ya :)  Tıka basa doydum derler ya çatlıyacağım yahu sözde dikkat ediyorum az yemeğe ama bayram ya galiba tatile girmişim de benim pek haberim yok . Keyif çayımızı bahçede içmeye karar verdik mis gibi çiçek kokulu o hoş eşki tip bahçede keyifle sohbet dolu bol bol çayımı doya doya içtim ne de çok anım var bu bahçe de gülşah ile anlatarak geçirdik gözümüzün önünden birer birer teyzemin kızlarına anlattık tebessüm ederek...
 Akşam üzeri oldu diğer büyük akrabalarımı da gezdikden sonra trafik kalabalıklaşmadan yola koyulduk bir kemal paşa günü daha bitti tatlı tatlı.


★ Şeker Gibi Bir Bayram ★


      Şeker gibi bir bayram diyorum ya benim için bayramların ayrı bir tadı, güzel bir kokusu, hoş bir neşeli tebessümü var çoçukluğum dan kalan. Bayram heyecanı bir hafta önceden başladı hazırlıklar, temizlik bayram sofrasın da neler olsun diye önemli bir liste, alışveriş ... Annem Emine Sultan hazırlayacaktı bayram sofrasını ben heyecanla annecim ne yapacaksın dediğim de sen merak etme ben hazırlarım rahatlığı var malum tecrübe ben de hazırlık olsaydı allah allah tutuşurdu paçalarım herhalde ne yapayım yetişecek mi derken yorgunluk dan halsiz düşerdim sanırım :)


Menü
Kıymalı Elde Açma Börek
Mercimek Çorbası
Bostan Kebabı
Közlenmiş Patlıcan Salatası
Dalından yeni kopmuş Taze Sivri Biber (Efecan saksı da yetiştiriyor)
Domates Salatalık Söğüş4Peynir Çeşitleri
Zeytin Çeşitleri
Bal
Tereyağ
Zeytinyağ
Annemin Kurabiyesi
Haşlanmış Yumurta
Reçel Çeşitleri
Ve
Ev Yapımı BAKLAVA


     Sofranın baş tacı Muazzez Sultan Babaannem masanın en başın da oturarak soframızı şenlendirdi,Halam Ayşen,kızı Tuana, Eniştem Muhammet abi, annem, Gülşah, Efe Can, Serhan, Elisa, ben ve sonra dan sofraya yetişen Hasan ... Ne mutlu bana ki böyle kalabalık bir  ailem var Neşe içerisin de sofra da karnımızı doyururken sohbet eşliğin de de keyfimize diyecek yoktu hamdolsun.

      Börek bir harikaydı kıymalı sevenler için gül kıymalı yemediği için bu güzel lezzet den mahrum kaldığını düşünüyorum :) Efecan ın saksı da yetiştirdiği tazecik haliyle masamızı süslemesin den bahsetmeden geçemiyeceğim. Son zamanlar da bahçe toprak işlerine sardı ilk denemesi biber di ve çok başarılı oldu azimle bir ay boyunca saksı da en iyi şekilde biberlerine baktı ve her gün dalın dan tazecik biber yememize bir katkı da bulunduğu için teşekkürler efecan azmin ve başarın için. Sofra da daha ne yesem ne yesem diye ondan biraz bundan biraz nerdeyse çatlayacaktım. Ellerine kollarına sağlık annecim.

     Karnımız doydu ve büyükden küçüğe doğru sıraya girip bayramlaşmalarımız başladı kızım da ilk bayram harçlıklarını almış oldu. Öğlene doğru Trilye yoluna çıkıp kayın pederim ve eşimin babaannesi ile bayramlaşmaya gittik ne güzel bir hava Bursa dan daha güzel esinti tatlı tatlı serinlik ohh be dedim ne hoş serinledim fakat çok durmadan burada ki bayramlaşmalarımızı da bitirip doğru Bursa yoluna ve keyif bile yapma dan akrabalar büyükler yol gözler dedik tüm gün gezdik ama bende de hal kalmadı akşam eve döndüğümüz de kızım uyudu ben de nenni :)

18 Ağustos 2012 Cumartesi

Vazgeçilmez Lezzet Çorba




Kim acıktığı zaman dumanı üzerinde tüten bir tas çorbaya hayır diyebilir ki? Üşüyünce, geniş sofralarda buluşunca, hafif bir şeyler yemek isteyince, hastalanınca yardımımıza koşan çorba, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Üstelik, hafif ve doyurucu yapısı sayesinde üç öğünde de zengin çeşitleriyle sofralarda yerini alıyor.

Çorba kelimesinin kökeninin ise Farsça "tuzlu haşlama" anlamında kullanılan "shorba"dan geldiğini biliyor muydunuz?

İyi beslenme anlamına gelen Sû ve Pô kelimelerinden türeyen çorba kelimesinin kökeni Sanskritçe'ye kadar dayanıyor.

Çorba: 10 bin yıldır tüketilen bir besin!

Yaklaşık 10 bin yıl öncesinde bile çorba hazırlandığını ve içildiğini gösteren kayıtlar mevcut. Et ve sebzeyle birlikte pişirildiğinde, malzemelerinin sahip olduğu besin değerlerinin bütünlüğünü taşıyan çorba, o tarihlerden günümüze kadar sofraların en değerli besinlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Türk Mutfağı'nın da yıldızı

Dünyanın sayılı mutfaklarından birine sahip Türkiye ise çok zengin bir çorba kültürüne sahip... Mutfaklardaki altın standardın temsilcisi ev yapımı çorbaların yanında, klasik ve yöresel pek çok çeşidiyle hazır çorbalar tüketicilere mutfakta saatler harcatmadan, ailelerinin seveceği lezzetli ve değişik tarifler sunuyor.

Hazır çorbalar, her geçen gün tüketicilerden gelen talepler doğrultusunda geliştirilirken, geniş ürün yelpazesiyle tüketicilerin hijyenik koşullarda taze ve kaliteli malzemeler kullanılarak hazırlanan birbirinden farklı lezzetleri güvenle tüketmelerini sağlıyor.

Tarhanaya Dünyanın İlk Hazır Çorbası demek mübalağa sayılmaz…

Çorbayı oluşturan malzemelerin başında gelen yoğurdun çorba kültürüne kattığı en büyük eser, kuşkusuz tarhanadır. Bir zamanlar göçebe atalarımızın hazır yemeği olan tarhana, hala her zaman ve her yerde çabucak lezzetli bir yiyeceğe dönüşebilecek, taşınması ve saklanması en kolay ve muhteşem üründür.

Tıpkı tarhana gibi, hazır çorbalar da mevsiminde toplanan ve özenle seçilen sebze ve baharatların yüzyıllardır uygulanan, tamamıyla doğal bir koruma yöntemi olan kurutma işlemine tabi tutulması ve harmanlanmasıyla üretiliyor.

Yazın da çorba içilir

Çorba denilince çoğumuzun aklına dumanı tüten sıcacık bir tabak gelse de, Anadolu ve Türk mutfak kültüründe soğuk çorbaların da ayrı bir yeri vardır. Özellikle soğuk ayran kullanılarak
yapılan çorbalar, serinletici özellikleriyle yaz günlerinin hafif ama keyifli yiyeceklerine dönüşüyor. Bu tür çorbaların en başında Sivas'ta yapılan bulgurlu pazılı soğuk çorba ile buğday ve ayranla yapılan soğuk çorba yani ayran aşı çorbası geliyor. Sivas'ta pazı katılan soğuk çorbanın diğer bölgelerdeki yöresel çeşitlerine sarımsak ve nane gibi baharatlar eşlik ederken, kimi bölgelerde ise salatalık gibi yaz sebzeleri eklenebiliyor.

Siz de bir çorba severseniz lezzet dolu çorba dünyasını keşfetmek için www.bencorbaseverim.com adresini ziyaret edin…

Bir bumads advertorial içeriğidir.

15 Ağustos 2012 Çarşamba

Zeytin Ezmeli Çıtırlar


    
       Ne zamandır aklımda yapmak istediğim çıtır lezzetleri gerçekleştirdim şükür.Kızım dan kalan bir adet yufkam vardı ve aralarına zeytin ezmesi sürüp çıtır çıtır yemek istedim farklı olarak baharatlı salça da konulabilir arasına ama ben yufkam kalmadığın da bu aklıma geldiği için sadace zeytin ezmelisini denemiş bulunmakdayım güzel farklı bir atıştırmalık.
    
Malzemeler:
Yufka
Zeytin Ezmesi
Kekik

Yapılışı:
    Yufkayı ikiye katlayıp eşit şekilde karelere bölüp arasına zeytin ezmesi sürüp kekik serpilir. Ben biraz fazla sürmüşüm zeytin ezmesini daha az sürülürse tuzu daha orantılı olur. 200 derecede ısıtılmış fırın da 15 dakika pişirilip.Afiyet olsun

14 Ağustos 2012 Salı

Yoğurtlu Bulgur Köftesi ( Gülşah'ın Mutfağın'dan )



        Diyorum ya gül hamarat kız diye ( çaktırmayanlar dan ) yine mutfak kurdu bize farklı bir köfte yapmıştı ne zamandır yayınlamak için sabırsızlansam da resimlediklerim silindiği için onları kurtarma çabasındaydım nihayet başardım ve gülşahın yoğurtlu bulgur köftesini yayınlayabildim.Biraz köfteleri yuvarlamak zaman alsa da bize akşam üzeri 5 çayı yanın da harika bir köfte yaparak şaşırtmayı başararıp karnımızı da bu enfes lezzetle buluşturup doyurdu. Beş aşama dan oluşan köfte yoğurdu, yuvarladı, haşladı, salça sosunu pişirdi, yoğurdunu çırptı ve bu tadı damağım da kalan lezzeti servis etti.Ellerine yüreğine sağlık.
    ( Bu arada en kıza zaman da sinemmm bize gelll... Gülşah bize şerbetli cocostar kurabiye  ve torpil tatlısı yapacak söz verdi....  ramazan dan sonra bekliyorum söylerken bile ağzım sulandı valla)

 
Malzemeler:
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı domates salçası
1 yumurta
Alabildiği kadar un

Haşlama Suyu;
3 litre et suyu ( veya su )

Salça Sos;
3 çorba kaşığı biber salçası
3 çorba kaşığı domates salçası
az sıvıyağ

Üzeri için;
Yoğurt
Tereyağ


Yapılışı:
     Bulguru sıcak suyu çekene kadar üzeri kapalı bir kap da dinlendirilir.Suyunu çekmiş bulgura kimyon, tuz, domates salçası ve yumurta eklenip yoğurulur iyice karışan bulgura azar azar un eklenir. Hamurun kıvamı ele yapışmayacak gibi kulak memesi kıvamın da olduğun da iyice yoğurulup minik köfte şekilleri verilir. Et suyun da veya kaynamış normal su da 15 dakika haşlanır.Kevgirde süzülen köfteler için bir tava da biber salçası ve domates salça karışımını az sıvı yağ da kavurup pişirilir.Ayrı bir tabak da iyice çırpılmış yoğurt hazırlanır.Servis tabağına alınmış köftelerin üzerine önce yoğurt sonra salça sos en son olarak da eritilmiş tereyağ dökülerek sıcak servis edilir.Afiyet olsun.


13 Ağustos 2012 Pazartesi

Avunya Mantısı ( Gülşah'ın Mutfağın'dan )


       Kardeşim Gülşah Akçay da Zeynep ablam da yemiş olduğu mntının lezzetini öyle bir anlattı ki hepimizin ağzı bir okadar sulandı diyebilirim. Mantının aslı yufka ile yapılıyormuş fakat evde yufka olmadığın dan marifetli kız kardeşim Gülşah mantıyı elimiz de açalım teklifiyle bir çırpıda çok ince açıtığını gördüğüm de gözlerime inanamadım.Halen hamur açmayı beceremeyen ben bunca yemeği nasıl yapıyorum düşüncesi aldı da götürdü beni :) Galiba hamur açmak bende olmayan bir marifet ! ... Hamurları açtı erişte gibi şerit şeklinde ama daha ince açılmış hamur daha kalın kesilmiş şeritler yufkadan ayırt edilmeyecek incelik de sana kocaman bir tebrik ediyorum gülüm ellerine emeğine sağlık bu güzel lezzet ile bizi buluşturduğun için. Sanırım gül bize az gösteren fakat içerisin de arada marifetlet çıkaran bir mutfak kurdu da bize bazen gösteriyor, gösteriyor da gösterdiğin de elinden ne çıksa bambaşka lezzet de tadına doyum olmuyor, neden se yemek yemeği azaltan ben gülümün yaptığı yemekler de kendime dur diyemiyorum. Hani derler ya elinin lezzeti gül de bu kesin var. Tabağım da görüntüsü muhteşem di fakat elisa kucağım da bir ona bir ben yerken fotograf çekmem çok zor olduğundan tek kare de lezzet yeterince sanırım orta da.

Malzemeler:
Hamuru için;
1,5 su bardağı su
4 su bardağı un
2 kesme şeker
1 tatlı kaşığı tuz
 sert hamur

Üzeri için:
1,5 su bardağı nohut
1 adet kuru soğan
2 adet domates
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz
1 adet tavuk budu

Yapışılı:
Su ,şeker,tuz karıştırılıp unu yavaş yavaş eklenir hamur sert bir kıvam da olmalıdır.İyice yuoğurulup 15 dakika dinlendirildik den sonra hamuru ceviz büyüklüğün de parçalara ayırıp yufka inceliğin de açılır.Açılan hamurları paralel şeritler halin de kesilerek büyük bir tepsiye dizilip fırınlanır üzeri kızarıp kupkuru olana kadar pişirilir.Derin bir tencereye rendelediğimiz soğanı ve biber salçasını kavurup üzerine küp doğradığımız kabukları soyulmuş domateslerle akşam dan suda beklettiğimiz nohutları ve tavuk budu ile bol suda nohutlar yumuşayıp tavuk pişene kadar iyice pişirilir. Fırınlayıp kuruttuğumuz Avunya Hamurlarının üzerine önce nohut yemeğimizin bol suyu dökülüp (üzeri suyu geçecek) nohutları üzeri kapanacak şeklinde sonmradn üzerine dökülüp nohut ile kaplanır.İsteğe bağlı tavuk budu ayıklanıp etleri de üzerine didiklenip konulabilir ama biz koymadık.Tekrar fırınlanıp kaynadık dan sonra hamur yumuşadığın da sıcak servise hazırdır.Afiyet olsun.

12 Ağustos 2012 Pazar

Mısır Ekmeği (Tuzlu Kek)




      Kızım hastalandığın dan beri doğru düzgün ne yemeğini ne çorbasını içmez oldu huyu suyu değişti.Bir deyiş vardır hastalandığına yanmam huyunun değştiğine yanarım gerçi ben ikisine de yandım ya o da ayrı. Bugün farklı bir yiyecek sunmaya karar verdim ve mısır ekmeği yapayım dedim adı ekmek ama mayasız olduğu için kek kıvamında lezzeti bir besin. İyi ki yapmışım aman bayıla bayıla hmm yapa yapa yedi şükür endişelerim boşaymış demekki çoçuk fasrklı lezzetler arıyor annesine çekmiş :) İçerisine kekik, maydonoz, dereotu, soğan, havuç gibi farlı malzemelerde konulabilir tuzlu kek gibi bir lezzet ben dereotu olmasını isterdim ama benim sevgili yemediğin den malum evde de pek bulunmuyor. Kolay basit doyurucu ve besleyici bir tarif. Misafir için de yapılıp farklı sunulabilir.




Malzemeler:
2 su bardağı mısır unu
1 su bardağı beyaz unu
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
100 gr beyaz peynir ( ben yumuşak peynir kullandım)
1 çorba kaşığı yoğurt
Üzeri için Susam (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Tüm malzemeleri karıştırıp yağlayıp un serpilmiş fırın tepsinize döküp ben borcam kullandım.180 derece ısıtılmış fırın da 50 dk  kürdan testi temiz çıkıncaya kadar pişirilir.Bazı fırınlar daha kısa sürede pişirebilir fırının küçüklüğü ile alakalı 40 dk sonra kontrol edilmeli. Sütü biraz azaltarak ( 1 ,5 su bardağı) üzeri daha kıtırlı yapabilirsiniz.Afiyet olsun.








10 Ağustos 2012 Cuma

Kolay Tava Böreği





           Kızımın karnı aç,öğle yemeğin de bugün çorba yerine börek pişirmeye karar verdim fazla bekleyemiyeceğin den annemin tava böreğinden hemencik yapalım istedim.En küçük iki yumurta pişirdiğim tava da ona kadar diyeceğim ama o bile çok olduğu için beraber paylaşarak yiyeceğimiz bir börek olmalı, hemen tavayı alıp başladık birlik de börek yapmaya bol sütlü bol peynirli.



Malzemeler:
Yufka
Peynir
Süt
Sucuk veya pastırma
Sıvı yağ

Yapılışı:
   
Bir yukayıparçalara ayırıp yarısını tavanın içerisine önce yağ döküp sonra yufkaları koyup  üzerine peyir rendesi,sucuk rendesi süt dökülür( ben peyniri ve sucuğu rendeledim sütü de bol kullandım ki hamurum yumuşak olsun iç malzemelerini de kızım rahat yesin diye) Kalan yufka parçalarını da üzeri iyice kapanacak gibi üzerine yerleştirdim ve biraz daha süt dökerek ocak kısık ateşte yakarak pişirmeye başladım.Böreğin alt tarafını kon trol edip piştiğin de tersinini çevirip diğer tarafını da pişmesi sağlanır.Afiyet olsun.

Aşağıda ki resimler de pastırmalısı ;





9 Ağustos 2012 Perşembe

Bizim Evde Aileye İftar Yemeği



 
Menü
Kremalı Mntar Çorbası
Orman Kebabı
Limonlu Patatesli Haşlama Tavuk
Tereyağlı Pilav
Paçanga Böreği
Domates Biber Kavurma
Yoğurtlu Biber
Limonlu Zeytinyağlı Havuç
Sotelenmiş Yoğurtlu Kabak
Peynir ve Zeytin Tabağı
Kaymaklı Afkan Lokumu
Mavi Haşhaşlı Şerbetli Tatlı

_Kremalı Mantar Çorbası_




Malzemeler: (6 kişilik )
7 adet orta büyüklükle kültür mantarı
3 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tereyağ
1 Su bardağı süt
5 su bardağı su (veya et suyu ben et suyu kullandım)
Tuz
Karabiber

Yapılışı;
     Orta büyüklük de bir tencere de sıvıyağ da unu rengi değişip mis gibi kokana kadar kavrulur.Tencerenin tabanını çeşmede soğuttukdan sonra hızla karıştırılarak süt dökülür,su ve tuz karabiber de eklenir.Ayri bir tava da küçük parçalara kesilmiş mantarları tavada suyunu salıp çekene kadar pişirilir.Çorbamızın içerisine mantarlarda eklenerek karıştırlarak kaynatılır.Kaynamaya başladıkdan sonra tereyağ eklenerek servise hazur hale gelir.Afiyet olsun.


_Orman Kebabı_



_Limonlu Patatesli Haşlama Tavuk_



Malzemeler
6 adet tavuk baget
3 adet patates
1 büyük havuç
Yarım limon
Tuz
Karabiber
Su

Yapılışı:
     Bagetler yıkanıp derin bir tencereye konur üzerine patatesler küp kesilir, havuçlar halka kesilir, tuz , karabiber, yarım limon da sıkılıp üzeri geçecek kadar su eklenerek tencerenin kapağı yarım açık pişirilir.Sıcak servis yapılır.Afiyet olsun.

_Tereyağlı Pilav_


_Paçanga Böreği_


_Sotelenmiş Yoğurtlu Kabak_


Malzemeler:
2 kabak
4 çorba kaşığı Yoğurt
1 tatlı kaşığı Mayonez
Tuz
Zeytinyağ
Nane ( isteğe bağlı)

Yapılışı:
Kabaklar kabukları soyularak rendelenir, rendelenmiş kabakları elimiz ile sıkarak fazla suyu sıkılarak bir tava da az zeytinyağın da sotelenir.İyice senişerek yumuşayan kabaklar soğuması için bir kasede bekletilir.Yoğurt ve mayonez iyice çırpıldık dan sonra soğumuş kabaklar da içerisine eklenerek tuz serpilip karıştırılır servis tabağın da şekil verilip isteğe bağlı nane ile servis yapılır.Afiyet olsun.

_Kaymaklı Afkan Lokumu_



_Mavi Haşhaşlı Şerbetli Tatlı_



_Domates Biber Kavurma_








8 Ağustos 2012 Çarşamba

Annemin İftar Daveti



    Annemin evi her zaman mis gibi yemek kokar evin ev olduğunu anlamak için evde yemek kokusu şarttır bence .Annem yemek konusun da kendini her zaman ıspatlamış bir tarif sorduğum da ölçüsü olmadan kendine öz el ölçüsü göz kararıyla içinden geldiği gibi karışımlar hazırladığı için bir türlü tam tarifi tutturamamışımdır. Her sofra hazırlayışında bambaşka lezzetli tarifler hazırlamış enfes büyük davat sofralarına yemekler yapmıştır diyorum ya ben annemin tırnağı olamıyacağım herhalde.Bizi iftara çağırdı ve yine döktürmüş elinden geldiğince tabi ben yine aç olduğum dan ve elisam kuçağımdan inmediğin den tam yemekleri resimleyemedim elimden geldiğince resmettiğim karalerle idare edilecek.

Menü

Kırmızı Mercimek Çorbası
Fırın da Krnıyarık,
Terayağlı Pilav
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Köz Domates Biber Salata
Yoğurtu Havuç
Zeytinyağlı Biber Dolması
Krep Bohçasında Başemelli Kaşarlı Tavuk
Piyaz
Peynir Tabağı ve Zeytin Çeşitleri

Halamlarla, Babaannemler de Neşeli İftar Yemeği





     Bizim hiç pazar'ımız olmadığın dan sevgili işden geldi apar topar hazırlanıp geç olmadan gidebilmek için evimiz den çıktık ama tatlımızı yanımıza almaya unutmuşuz :( mavi haşhaşlı şerbetli tatlı...Yoldan hemen dondurma aldık elimiz boş olmasın diye...Annemleri de aldık hep beraber doluştuk arabaya gidiverdik hemen babannemlere.Herkez de bizde de olduğu gibi bir neşe hakim kalabalık aileleri, biri susunca başka yerden gelen sesleri çoçukluğumdan beri severim ben. Bir işin ucundan elisam sağ olsun tutturmadı herkes sofra hazırlığında neşe ve hoş sohbet ile hazırlanan yemekler nefis hele mutfak muhabbetleri dinlenmeye değer ama tabi mutfağın sıcağına dayanabilene... sofralar kuruldu bideler kesildi sular dolduruldu vee top patladı hadi afiyet olsun denilerek yemeğe tebessüm ile başlandı diyorum ya ben sofrada hareket edip kımldıyacak yer yok ama severim ben çoçukluğumdan beri kalabalık sofraları aileleri...Bir durup baktım da çorbamı içerken aramız da kayıplar var ne zaman eksilmişiz biz ne zaman ne de çabuk geçiyor yıllar :( annemlerin demesine göre ben hatırlamıyorum daha da kalabalık sofralar kurulurmuş hey gidi hey ne günlerdir herhalde onlar. Soframızın sultanı baş köşede babaannem, hemen yanında ayşen halam,Tuanam, Efe Can, annem, babam, Meral halam, eşim, ben, elisam, Gülşah, Hasan, Hanım daha ne olsun masa doldu taştı bereketiyle Ellerinize kollarınıza bereketinize yüreğinize sağlık bizi bir araya topladığınız için teşekkürler.  ( karnımın açlığından masayı resimleyemedim onun gibi bir kaç çeşitde tabaklar da kalmadığın dan maalesef görüntüler yok birde tatlı unutmuşum ama hepsi birbirin den güzeldi. Ben tavuk yemediğim den halamın bana her zaman ince düşündüp hazırladığı kadınbudu köfteler için de çok teşekkürler yüreğine sağlık)

Menü

Domates Çorbası Bol Kaşarlı
Fırın da Patatesli Tavuk
Kadınbudu Köfte
Bol Tavuklu Pilav
Piyaz
Köz Salata
Yoğurtlu Biber
Domates Biber Salata
Yaprak Sarması
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Peynir Çeşitleri
Hurmalıkuru İncirli Tatlı



7 Ağustos 2012 Salı

Mavi Haşhaşlı Şerbetli Tatlı




     Hani derler ya neye niyet neye kısmet diye bu tatlının da hikayesi bu deyim'e benzedi.Tatlımı pazar akşamı halama gidilecek olan iftar için hazırladım,hazırladım hazırlamasına da evimin elisa hareketliliğinden hazırlık telaşesinden evde kalması ile tatlı hayal oldu :( yolda aklımıza gelmesiyle evde kaldığı, bari dondurma alalım dedik 2 kutu öyle gittik gittik gidilmesine ama biraz mahçubiyet yaşamadım da değil hani. Neyse ki yemek sonrası ek tatlısınıon da olmasından dolayı biraz daha içim rahattı ama yine tatlıyı getiremediğim için çok üzgündüm.

Malzemeler;

Keki İçin;
4 yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı un
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı mavi haşhaş
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Şerbeti için;
2 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Bir kaç damla limon

Üzeri İçin;
1 su bardağı soğuk süt
1 paket kaymak tadın da krem şanti

Yapılışı;

      Yumurtaları iyice çırptıktan sonra mikser ile şekeri de ekleyip köpürtene şeker eriyene kadar çırpılır.Diğer malzemeler sırası ile eklenerek çırpılmaya devam edilir.175 derece de ısıtılmış fırın da 30 dakika pişirilip soğumaya bırakılır.Bir tencereye şeker su ve limon damlalarını döküp şeker eriyene kadar karıştırılır ve eridikden sonra kaynamaya başlayınca 5 dakika daha kaynatılıp soğutulur.Soğuyan tatlıya soğuk şerbet dökülür.1bardak süy ile 1 paket kaymak tadın da krem şanti çırpılıp şerbeti çekmiş tatlının üzerine sürülüp buzdolabında dinlendirilip servis yapılır.Afiyet olsun.






5 Ağustos 2012 Pazar

Yoğurtlu Biber



Malzemeler;

2 adet tophane patlıcanı
2 adet domates
4 adet çarliston biber
Yoğurt
Tuz
Sarımsak (İsteğe bağlı)

Yapılışı;

     Patlıcan,domates ve biberleri ocak da közlenir,fırın da da közlenebilir fakat bence patlıcan ocak da közlendiğinde esas kokusu daha fazla olup lezzeti dah a da güzel oluyor.Közlenmiş olanların kabuklarını soyup doğranır ve tabkda karıştırılır.Çırpılmış yoğurt ve tuz da eklenerek karıştırılıp soğuk servis yapılır.Afiyet olsun.

4 Ağustos 2012 Cumartesi

Zeytinyağlı Taze Fasulye




 


Malzemeler;

Yarım kg taze fasulye
1 adet küp doğranmış domates
1 adet küçük doğranmış çarliston biber
Tuz
1 adet küp şeker
Zeytinyağ
1 adet kuru soğan
Su

Yapılışı;

     Rendelenmiş kuru soğanı,domatesi,biberi,tuz, zeytinyağ ve ayıklanıp yıkanmış taze fasulyeleri tencere veya düdüklüye koyup üzeri geceçek kadar su ekleyip pişirilir.Ben düdüklü de kaynamaya başlayınca 20 dk da pişiriyorum daha çabuk ve kolay oluyor.Servis tabağına alınıp soğuk olarak servis yapılır.Afiyet olsun.





Tereyağlı Pilav




Malzemeler;

2 su bardağı pilavlık pirinç
4 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz
Az sıvıyağ
2 çorba kaşığı tereyağ

Yapılışı;

     Pirinçleri bir süzgeçin içerisinde nişastası gidene kadar beyaz su kalmayacısına iyice çok uvulmadan kırılmasını önlemek için soğuk suda yıkanır.Pilav tenceresine az sıvı yağ ve tereyağ konup eritilince yıkanmış olan pirinçler de eklenerek iyice birbirine yapışmaları geçene kadar kavrulur.Kavrulan pirinçlerin üzerine su ve tuz da eklenerek bir kaç damla limon dökülüp daha beyaz olması için karıştırılıp suyunu çekene kadar ağzı yarım kapalı tencerede pişirilmeye bırakılır.Bazı pirinç markaların da daha fazla su çekebileceği için eğer suyunu çekip hala tıkırlı kaldıysa biraz daha su ekelenbilir.Afiyet olsun.