Hürriyet

18 Haziran 2012 Pazartesi

Tuana'nın ve Efe Can'ın Zeytinli Kekikli Poğaçaları




  Dün gece halamın kızı  Tuana ve kardeşim Efe Can bizde kaldılar.Gece eve geldiğimiz de kızımın uykusu bölündüğü için çok mırıldan dı ve istediğim gibi ilgilenemedim genç misafirlerimle.Kızım uyuduğu gibi hemen güzel bir kahvaltı sofrası hazırlayıp gündüz gittiğimiz köyden bir kaç adet istediğim pide lezzetin deki ekmeklerden de ikram edip karınlarını doyurdum.Gençler de ekmeğe bayıldılar.Belki birgün bende ekmek yapmaya başlarım dedim içim den :) acaba olur mu? ... Karınlarını doyurdular salon da ki büyük kanapelere yerlerini hazırladım onlara uyumaları için ama bir den aklıma onların yaşın daki hali geldi ve bilgisayarı yanlarına götürüp isterseniz siz oturun tv de acın bana müsade isteyip çekildim, malum saat gece yarısı olmuş benim mesai elisa için saat 7,00 de başlıyor... Bir ara uyanıp onları kontrol ettiğimde onlar da fazla dayanamayıp uyuduklarını gördüm :) tatlı şeyler... Sabah uyandık güzel keyifli mis gibi çay kokan soframız da kahvaltımızı ettik ve öğlen ne yesek derken poğaça yapmaya karar verdik,baktım ki Tuana ve Efe pek meraklı bana yardım edin dedim onlar da dünden razı hemen zeytinleri ayıkladılar bende hamuru mayaladım ikisi de mayalanması ne zaman deyip durdular neyse ki yaş maya dan dolayı tez zaman da hemen mayalandı ve başladık hep beraber hamur dan parçalar alıp içlerine zeytin koyup kapatmaya pişerken kekik ve zeytin hamur nasıl lezzetti kokuyordu tarifi imkansız .... Ellerinize sağlık gençler çok muhteşem olmuş;)

Malzemeler; 5 çay bardağı ılık su
                     1 çay bardağı zeytinyağ
                     1 kahve fincanı toz şeker
                     1 çorba kaşığı tuz
                     1 paket yaş maya
                      6,5 su bardağı un

Yapılışı; Un harıç tüm malzemeleri derin bir kaseye alıp maya eriyene karad karıştıralım.Yavaş yavaaş unu ekleyerek hamur yumuşak temiz elimize yapışmayacak bir kıvam alana kadar yoğuralım.İç harcı için ayıklanmış yeşil zeytinleri biraz kekik ile karıştıralım.Hamur iyice yoğrulduk dan sonra kasenin üzerini streç film ile kaplayalım.1 saat beklendiğinde hamur mayalanıp kabardığını gördüğünüzde cevizden biraz daha büyük parçalar kopararak zeytinli harç koup içerisine kapatıp,yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim.180 derece ısıtılmış fırın da 30 dakika pişirelim.Afyet olsun.

Hiç yorum yok: